top of page

RÄDDA KANINERNA, OLIVIA!

Utgiven på Lindskog Förlag 2023

Olivia går i trädgården och vaktar sina kaniner, eftersom pappa har sagt att räven kan ta dem.
Men där finns också Olivias riktiga föräldrar som kommer ibland, tillsammans med tanterna och farbröderna. Då måste Olivia vakta kaninerna extra noga. Annars kanske räven tar dem.


Rädda kaninerna, Olivia! är en bok som handlar om att växa upp i familjehem och att själv få bestämma var man vill bo, och om det viktiga att lyssna till barns tankar och känslor.framsida-för-Johanna.jpg
Böcker: Arbete

"Staffan Gnosspelius har uppmärksammats för sitt högst personliga sätt att skapa bilderboksillustrationer då han använder sig av olika trycktekniker, bland annat etsningar. I Rädda kaninerna, Olivia! samarbetar han med författaren Johanna Bergström som skriver om att växa upp i ett familjehem.

Det är en bok där otrygghet och rädsla står i centrum men också om hur man kan övervinna detta och gå vidare.


Olivia älskar sina kaniner. När pappa säger att hon måste låsa deras bur för att räven kan ta dem blir Olivia orolig. Samma dag kommer Olivias biologiska föräldrar på besök. Detta påverkar Olivia som fruktar attr hon inte får stanna hos sina fosterföräldrar. Kaninerna är Olivias trygghet och hon känner att hon och kaninerna är hotade. Genom att gestalta kaninernas utsatta situation i lek närmar hon sig kärnan i sin problematik.


Texten är ganska omfattande och skickligt skriven. Den kräver en relativt van bilderboksläsare för att dubbelheten i berättelsen ska uppfattas. Bilderna med sin lite murriga framtoning kan säkert uppfattas som skrämmande för känsliga läsare då gestalterna har ett trollikt utseende. Den speciella trycktekniken skapar en variationsrik bildyta som sedan färglagts för hand. Gnosspelius och Bergström har med konstnärliga ambitioner skapat en mycket bra bilderbok som gestaltar en komplex situation."


Helhetsbetyg: 4 av 5 möjliga

BTJ

Böcker: Välkommen

UTAN MIG HAR HON INGEN

Utgivningsdatum 21 april 2021
Verbal Förlag

”Vill du inte komma hem snart?”
Frågan ställs av en socialsekreterare när Johanna är tio år gammal. Då har hon levt i nästan hela sitt liv i ett familjehem, efter att åtta månader gammal ha hittats kraftigt uttorkad i de biologiska föräldrarnas lägenhet.
Samtidigt som Johanna blivit en del av den nya familjen ger socialtjänsten inte upp försöken att stärka banden med de biologiska föräldrarna. De återkommande besöken tillsammans med socialen fortsätter, trots att de för Johanna är starkt ångestfyllda.
Nu berättar Johanna sin historia. En historia om vuxna som följer regelverken men glömmer bort individen. Vad händer inuti ett barn som försöker rota sig, när tillvaron inte är säker? Till vilken vuxen vänder sig barnet, när ingen vuxen är självklar?
Det här är en bok om barnets kamp för att överleva.

Utan mig har hon ingen.bild.jpg
Böcker: Arbete

"Berättelsen berör och borde vara obligatorisk läsning för alla yrkesverksamma och blivande socionomer. Den kan också utgöra ett viktigt inslag i samhällsdebatten om situationen för familjehemsplacerade barn."

BTJ

Böcker: Citat

”Väldigt, väldigt stark läsupplevelse.”

Johanna Lundin i SVT:s Go´kväll tipsar om boken

Böcker: Citat

”Skriven med otroligt vackert språk. Läsaren lämnas med en känsla av sorg, glädje och obesvarade frågor. En viktig bok om barnperspektivet på familjehemsplacering.”

”En bok som griper en med stormstyrka.”

”Oerhört viktig bok för lagstiftare och många som jobbar med barn och unga inom socialtjänst och skola.”

Recensioner på Storytel

Böcker: Citat
bottom of page